Sprekers en gasten

Spreker van de zevende Sophie Redmondlezing: Marga Weimans

Marga Weimans, spreker van de zevende dr. Sophie Redmondlezing

Met trots presenteren wij de spreker van de zevende dr. Sophie Redmondlezing.

Marga Weimans, één van de meest opvallende Nederlandse modeontwerpers van dit moment, is de spreker van de zevende dr. Sophie Redmondlezing.

Marga Weimans (Rotterdam, 24 juni 1970) studeerde in 2005 als eerste Nederlandse modeontwerpster af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Marga Weimans maakt krachtige modeontwerpen met een verhaal. In haar werk zoekt ze de grens op tussen mode, architectuur, kunst en technologie.

In 2006 begon ze haar eigen label in Rotterdam. Haar eerste collectie, Debut werd in 2008 gepresenteerd in Parijs en in 2009 vertoond in het Groninger Museum. In 2013 ging haar collectie Body Archive in première op de Amsterdam Fashion Week en werd ze genomineerd voor de Rotterdam Designprijs.

In 2014 ging zij in de documentaire FASHION HOUSE MARGA WEIMANS op zoek naar haar Surinaamse roots in de binnenlanden van Suriname. Haar zelfvertrouwen, kwetsbaarheid en puurheid hebben haar gemaakt tot de succesvolle vrouw die ze vandaag de dag is.De Gouden Vioolspeld 2019 uitgereikt aan Sylvia Kortram

Uitreiking van de Gouden Vioolspeld aan Sylvia Kortram tijdens de zevende dr. Sophie Redmondlezing

Op 24 maart 2019 is tijdens de zevende dr. Sophie Redmondlezing de Gouden Vioolspeld uitgereikt aan Sylvia Kortram. Zij ontving de onderscheiding wegens haar proefschrift "Dr. Sophie Redmond, meer dan arts alleen", en daarmee haar bijdrage aan deze belangrijke vrouw in de geschiedenis van Suriname.

Gouden Vioolspeld

Jaarlijks wordt deze onderscheiding toegekend aan een vrouw die in de geest van Sophie Redmond, een vrouw die inspireert en die wordt gezien als een rolmodel door buitengewone prestaties op maatschappelijk en/of cultureel gebied.

Over ons

Stichting Between The Lines heeft het initiatief genomen om jaarlijks een lezing te organiseren waar De Inspiratie Van Sophie Redmond centraal staat.

Dokter Sophie Redmond

Dokter Sophie RedmondLezing 2019 door Marga Weimans

van tot uur in Vereniging Ons Suriname in Amsterdam

Lezing "De inspiratie van Sophie Redmond" en de uitreiking van de Gouden Vioolspeld

Wie was dokter Sophie Redmond?

Dokter Sophie Redmond (1907-1955) was niet alleen één van de eerste zwarte vrouwelijke artsen maar zij was ook een idealist, voorlichter, schrijfster, actrice, politiek activiste. Sophie schreef ook theaterstukken.

Sophie Redmond is een belangrijke vrouw geweest in de vrouwengeschiedenis van Suriname en wordt geroemd om haar karakter en doorzettingsvermogen. Sophie Redmond inspireert zestig jaar na haar dood nog steeds heel veel vrouwen.

Geschiedenis

Elfde Sophie Redmondlezing

Spreker
Eileen Stornebrink
Gouden Vioolspeld
?

Achtste Sophie Redmondlezing

Spreker
Marian Spier
Gouden Vioolspeld
Twie Tjoa

Vierde Sophie Redmondlezing

Spreker
drs Cynthia Blanker
Gouden Vioolspeld
Gerda Havertong

Derde Sophie Redmondlezing

Spreker
dr Hariette Verwey
Gouden Vioolspeld
dr Hariette Verwey

Tweede Sophie Redmondlezing

Spreker
mr Ruth Wijdenbosch
Gouden Vioolspeld
Annemarie Hunsel

Eerste Sophie Redmondlezing

Spreker
dr. Joyce Sylvester
Gouden Vioolspeld
Thea Doelwijt

Media

  • Flyer Marga Weimans Sophie Redmondlezing 2019
  • Uitreiking van de Gouden Vioolspeld aan Sylvia Kortram tijdens de zevende dr. Sophie Redmondlezing