Marian Duff: 'Zwarte ondernemers en creators moeten hun plek claimen'
Afgelopen zondag werd de dokter Sophie Redmondlezing voor de tiende keer gehouden in een uitverkochte vereniging Ons Suriname. De interesse voor spreker Marian Duff, oprichter en directeur van museum OSCAM (Open Space Contemporary Art Museum) was enorm groot.
Ze hield een gepassioneerd pleidooi voor kunst in de Bijlmer en voor het werk van jonge beeldende kunstenaars, curatoren, fotografen, ontwerpers en programmeurs met een roots in de Cariben en Afrikaanse diaspora. Museum Oscam begon als een pop up museum in winkelcentrum de Amsterdamse Poort in Amsterdam Zuid Oost tussen de fastfood kip, instagram drankjes en sexy lingerie.
Inmiddels bestaat museum Oscam nu langer dan vijf jaar. Marian Duff pleit voor gelijkwaardigheid en meer toezicht op de fair practise- en diversiteitcode zodat de financiële middelen die beschikbaar zijn op de juiste manier worden ingezet. Er zijn instellingen, instituten en makers die het keurmerk anti-racisme alleen maar gebruiken om geld binnen te halen. Zwarte ondernemers en creators moeten hun plek claimen.
Tijdens een werkbezoek aan Suriname raakte Marian Duff geïnspireerd door het werk van kunstenaar Marcel Pinas. Met het oprichten van museum Oscam ging zij terug naar haar culturele roots die liggen in Albina en Sint Laurent. Normaal werkt ze liever achter de schermen en vindt ze het belangrijk dat anderen shinen, maar zondag stond ze zelf in de spotlight. In het kader van tien jaar dokter Sophie Redmondlezing ontving Marian Duff ook een sprekers award.
Tijdens de middag werd de Gouden Vioolspeld uitgereikt aan Regina Mac Nack van de Stichting Hoop voor Morgen Voedselbank.
Vooor meer informatie zie onze Sophie Redmond pagina

articles sophieredmondlezing Marian Duff jubileum museum Oscam Marcel Pinas