Over ons

Stichting Between The Lines heeft het initiatief genomen om jaarlijks een lezing te organiseren waar De Inspiratie Van Sophie Redmond centraal staat.

Dokter Sophie Redmond

Drs Georgine Acton

In 2001 werd drs. Georgine Acton benoemd to Commissaris van Politie in Nederland. Zij was de eerste en enige vrouwelijke zwarte politiecommissaris in Nederland en Europa.

Ook na haar pensioen blijft mevrouw Acton maatschappelijk betrokken, onder andere als adviseur bij het ministerie van justitie en politie in Suriname.

Drs Georgine Acton, een groot voorbeeld, een rolmodel voor iedereen.

Een sterke vrouw, consequent, eingenzinnig en net als Sopie Redmond een doorzetter.

zaterdag

spreker
Sophie Redmondlezing

drager
Gouden Vioolspeld

Carrière

Drs. Georgine Acton

spreker van de vijfde Sophie Redmondlezing

Drs. Georgine Acton

Drs. Georgine Acton geboren in 1944 te Suriname, in het district Coronie, vertrok in 1963 voor verdere studie naar Nederland. In 1992 sluit zij de officieren opleiding aan de Nederlandse politie academie in Apeldoorn met succes af. In 2001 wordt Georgine Acton benoemd tot Commissaris van Politie in Nederland. Voor haar persoonlijke carrière is dit een mijlpaal, maar ook voor de geschiedenis van zwarte vrouwen bij de politie. Zij wordt de eerste en enige zwarte vrouwelijke politie commissaris in Nederland en Europa.

In 1990 ontvangt zij de Emancipatieprijs van de gemeente Utrecht en in 2002 wordt zij geridderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Bij Koninklijk besluit wordt zij benoemd tot lid van het 4 en 5 mei comité. Als lid van het curatorium van de Anne Frank stichting, brengt zij de tentoonstelling van Anne Frank naar Suriname. In 2002 wordt zij benoemd tot de eerste voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NINSEE)

Een bescheiden en zeer kundige vrouw die verschillende malen onderscheiden en gewaardeerd is zowel binnen het politie apparaat als daarbuiten. Ook na haar pensioen blijft Georgine Acton maatschappelijk betrokken onder andere als adviseur bij het ministerie van justitie en politie in Suriname.

Drs. Georgine Acton, een groot voorbeeld, een rolmodel voor iedereen. Een sterke vrouw, consequent, eigenzinnig en net als Sophie Redmond een doorzetter. Mevrouw Acton laat zich niet van haar pad afbrengen!

Media

  • Dr. Harriette Verwey, keynote speaker van de Sophie Redmondlezing in 2015
  • Gouden Vioolspelddragers