Deze pagina is in het voorjaar van 2019 gepubliceerd toen de licentie voor de lokale omroep moest worden verlengd. Inmiddels is de licentie voor de komende jaren toegekend aan de Publieke Omroep Amsterdam (POA), die bij veel Amsterdammers beter bekend is onder de naam Salto.

Lokale omroep Amsterdam

Stichting Between The Lines (BtL)/ Double7FM verzorgt iedere zaterdag van 16-19 uur uitzendingen op de lokale radio in Amsterdam, via Salto - CaribbeanFM, in Amsterdam te beluisteren op FM107.9, kabel 103.3MHz en overal via salto.nl

Logo's Salto C-Amsterdam

Dat betekent dat wij afhankelijk zijn van de lokale omroep voor onze uitzendingen. Op dit moment heeft Salto de licentie, maar C-Amsterdam heeft ook een aanvraag ingediend. Dit is ons standpunt in deze situatie en het verzoek aan de lokale politiek.

Behoud van open kanalen

Bij de oprichting in de jaren 80 heeft Salto de opdracht van de politiek meegekregen om op radio en tv open kanalen te bieden (waarvan één radiokanaal voor Zuidoost). Later heeft de gemeente ook regelingen getroffen zodat de niet-open kanalen AT5 en Fun-X onder de lokale omroep konden uitzenden. Verder zijn Salto en de programma-aanbieders onafhankelijk van de gemeente.

Wij behoren tot de groep programma-aanbieders op Caribbean FM. De makers op dit open kanaal zijn veelal van Caraïbische origine. Het radiokanaal is bekend binnen de Surinaamse gemeenschap; veel luisteraars hebben hun FM-radio vast staan op deze frequentie en ook uit reacties merken we dat er intensief wordt geluisterd.

Radiomaken is voor ons vrijwilligerswerk en we hechten groot belang aan de redactionele onafhankelijkheid. Wij doen ons stinkende best om ons programma consequent goed uit te voren, ondanks het feit dat de studiohuur en zendtijd ons geld kost.

C-Amsterdam heeft zich aangediend als partij die de licentie van de publieke lokale omroep in Amsterdam wil overnemen. Wij zijn niet tegen C-Amsterdam, hun initiatief brengt de media in Amsterdam in beweging. Wat ons wel opvalt, is dat uit hun motivatie en de daaropvolgende discussie blijkt dat het vooral gaat om het AT5 kanaal. Het open kanalen concept komt er bekaaid vanaf, waardoor wij ons zorgen maken om de continuïteit van onze programma's en het bereiken van de vaste luisteraars die ons nu nog blindelings kunnen vinden op hun FM-radio. De open kanalen zoals Salto dit momenteel biedt zijn divers en inclusief. Het terugbrengen van deze kanalen naar 'het vierde radiostation van C-Amsterdam' als één horizontaal geprogrammeerde doelgroepenzender brengt deze diversiteit en inclusiviteit van de uitzendingen juist in verdrukking.

Graag willen wij duidelijkheid over onze positie als programmamaker op de open kanalen. Wat voor ons als programma-aanbieder van belang is, is dat we in de toekomst:

  • garantie hebben van redactionele onafhankelijkheid
  • dezelfde zendtijd hebben op de huidige FM- en kabelfrequenties (in ons geval die van Caribbean FM)
  • onder gelijke voorwaarden en kosten van zendtijd
  • onder gelijke voorwaarden en kosten van gebruik van studiofaciliteiten

Aangezien de uiteindelijke keuze voor de toewijzing van de licentie moet worden gemaakt door de gemeente Amsterdam, verzoeken wij onze politici dit mee te nemen in hun afweging bij de keuze voor één van de twee partijen: behoud van de huidige open kanalen. Diversiteit moet blijven.